К вопросу о методиках расчета основных параметров пневмотранспорта сыпучих материалов по горизонтальным трубам - Криль, С.И.; Чальцев, М.Н. (Прикладна гідромеханіка, 2010)
Приведены научно обоснованные расчетные зависимости для определения основных параметров пневмотранспорта твердых дисперсных материалов по горизонтальным прямым трубам - критической скорости потока воздуха и удельных потерь давления. Описаны физические модели, положенные в основу методик расчета вышеуказанных параметров. Приведены результаты сопоставления расчетных значений этих параметров с их экспериментальными значениями в широком диапазоне изменения условий пневмотранспорта. Наведено науково обгрунтовані розрахункові залежності для визначення основних параметрів пневмотранспорту твердих дисперсних матеріалів по горизонтальних прямих трубах - критичної швидкості потоку повітря і питомих втрат тиску. Описано фізичні моделі, покладені в основу методик розрахунку вищезазначених параметрів. Наведено результати зіставлення розрахункових значень цих параметрів з їхніми експериментальними значеннями у широкому діапазоні зміни умов пневмотранспорту. The paper presents the scientifically based calculations for the dependences of the basic parameters for the pneumatic transportation of disperse solid materials in horizontal straight pipelines - a critical velocity of airflow and a specific pressure gradient. The physical models are described which represent the basis of the method for calculation of the above parameters of transportation. The results are presented on the comparison of computational and experimental data in a wide range of the pneumatic transport conditions.