Об обобщенном учете влияния фильтрационных деформаций на действие дренажа - Поляков, В.Л. (Прикладна гідромеханіка, 2010)
Разработана методика расчета компонент общего фильтрационного сопротивления дренажа, обусловленных фильтрационными деформациями двух типов в несвязных грунтах. При этом учтено действие дренажного фильтра, особенности формирования режимов осушения и увлажнения, структуры области деформаций. Оценено влияние на указанные компоненты важнейших фильтрационных и деформационных параметров. Розроблено методику розрахунку компонент загального фільтраційного опору дренажу, які зумовлені фільтраційними деформаціями двох типів у незв'язних грунтах. При цьому враховано дію дренажного фільтра, особливості формування режимів осушення і зволоження, структури області деформацій. Виконано оцінку впливу на вказані компоненти основних фільтраційних і деформаційних параметрів. A technique has been developed of calculating general resistance components due to filtration deformations of two types. Drain filter, characteristic properties of drainage and wetting conditions, deformation field structure have been taken into account. Analysis of main hydraulic and deformation parameters effect has been carried out on the above components.