Напряженно-деформированное состояние нетонких сферических оболочек переменной толщины при локализованных нагрузках - Григоренко, А.Я.; Вовкодав, О.В.; Яремченко, С.Н. (Прикладная механика, 2013)
На основі теорії, що базується на гіпотезі прямої лінії, проведено дослідження напружено-деформованого стану нетонких сферичних оболонок зі змінною товщиною за дії локалізованих навантажень. Для зведення двовимірних крайових задач до одновимірних застосовано метод сплайн-колокації. Одновимірні крайові задачі розв'язано за допомогою методу дискретної ортогоналізації. Проведено аналіз розподілу переміщень та напружень в оболонках залежно від розміщення розподіленого навантаження, а також від параметрів зміни товщини оболонок. In terms of the based on the straight line hypothesis theory, an analysis of a stress-strain state on non-thin spherical shells of variable thickness under the localized loads is carried out. To reduce the two-dimensional boundary problems to the one-dimensional ones, the spline-collocation method is used. The one-dimensional boundary problems are solved with the discrete-orthogonalization method. An analysis of displacements and stresses distribution in shells is carried out depending on the location of distributed loading as well as on parameters of thickness variation.