Влияние неоднородности основного напряженного состояния на критические параметры устойчивости пластины с трещиной - Бащук, Е.Ю.; Бойчук, В.Ю. (Прикладная механика, 2013)
У межах точного підходу надано постановку та розв'язок плоскої задачі стійкості шарнірно закріпленої (в інтегральній формі) пластини з центральною тріщиною. Пластина перебуває при стиску вздовж напрямку тріщини поверхневим навантаженням постійної інтенсивності у неоднорідному докритичному стані. Виявлено механічні ефекти які зумовлені наявністю неоднорідності основного напруженого стану. Within the framework of the exact approach, the statement and solution is given for the plane problem of stability of the hinged (in the integral form) plate with the central crack. The plate is compressed along the crack direction by the surface loading of constant intensity in the inhomogeneous subcritical state. The mechanical effects due to presence of inhomogeneity of the basic stress state are revealed.