Самовозбуждение колебаний долота бурильной колонны - Гуляев, В.И.; Луговой, П.З.; Борщ, Е.И. (Прикладная механика, 2013)
Надано постановку і розв'язок задачі про якісний аналіз згинних коливань кружляння (whirling vibration) конструкції низу бурильної колони, яка обертається, під дією прикладеного до долота моменту сил тертя. Виконано моделювання процесу самозбудження коливань. Встановлено, що під час самозбудження коливань кружляння осьова лінія долота може переміщатися по негладких конічних поверхнях складної форми з повільними і швидкими рухами. A qualitative analysis of statement and solution of the problem on flexural whirling vibrations of a rotating drill-string bottom hole assembly is given for the case of action of the frictional (cutting) moment. The modeling of process of vibration selfexcitation is carried out. It is established that in the self-excitation of the whirling vibrations, the drill axial line can be moved over the non-smooth conical surfaces of complex form with the slow and fast motions.