О двумерных нелинейных волновых уравнениях, соответствующих модели Мурнагана - Рущицкий, Я.Я.; Синчило, С.В. (Прикладная механика, 2013)
Запропоновано нові двовимірні нелінійні хвильові рівняння для середовищ, які деформуються пружно нелінійно згідно з моделлю Мурнагана. Розглянуто чотири лінії спрощення початкового потенціалу Мурнагана. В результаті можуть бути побудовані шістнадцять підмоделей (моделей різних рівнів), основаних на спрощенні початкового потенціалу Мурнагана. Для найбільш характерних підмоделей в статті приведено нові системи нелінійних хвильових рівнянь. The new two-dimensional nonlinear wave equations are derived for media nonlinearly elastic deforming according to the Murnaghan model. Four lines of simplification of the initial Murnaghan potential are considered. As a result, the basing on simplification of Murnaghan potential sixteen submodels (models of different levels) can be built. The new systems of nonlinear wave equations are shown in the paper for the most characteristic submodels.