О выборе конструктивных параметров летательных аппаратов - Макеев, В.И.; Стрельникова, Е.А.; Трофименко, П.Е.; Бондарь, А.В. (Прикладная механика, 2013)
Досліджено актуальну з прикладної точки зору задачу про вплив ряду конструктивних параметрів твердопаливних ракет на величину розсіювання по дальності та напрямку. Розглянуто математичну модель руху твердого тіла змінної маси у збуреному середовищі, що враховує як хвильовий опір, так і опір тертя. Це дозволило визначити коефіцієнти аеродинамічних сил і моментів, що впливають на рух літальних апаратів, а також оцінити вплив конструктивних параметрів на їх кучність. The actual from applied point of view problem on effect of a row constructive parameters of solid-fuel rockets on the value of spreading in range and direction is studied. A mathematical model of motion of the rigid body of variable mass in the perturbed medium is considered, which takes into account both the wave, and the friction strength. It permitted to determine the coefficients of aerodynamic forces and moments, which effect on the motion of aircrafts as well as to estimate an effect of constructive parameters on coefficients clustering.