Визначення вологості грунтів різної щільності радіоізотопними методами - Звольський, С.Т. (Доповіді НАН України, 2014)
Розрахунками та експериментом iдентифiковано адитивну складову швидкостi лiчби
нейтронним вологомiром, зумовлену щiльнiстю скелета грунту. З урахуванням її та
за даними лабораторних визначень об’ємної вологостi та щiльностi скелета грунту
проiлюстровано побудову єдиної — для всього iнтервалу можливих змiн щiльностi скелета грунту градуювальної залежностi нейтронного вологомiра. Для iнтерпретацiї
свердловинних вимiрювань у цiй залежностi замiнено щiльнiсть скелета грунту на
щiльнiсть грунту природної вологостi, яку визначають радiоiзотопним щiльномiром безпосередньо в дослiджуванiй свердловинi. Расчетами и экспериментом идентифицирована аддитивная составляющая скорости счета нейтронным влагомером, вызванная плотностью скелета грунта. С учетом ее и по данным лабораторных определений объемной влажности и плотности скелета грунта проиллюстрировано построение единой для всего интервала возможных изменений плотности
скелета грунта — градуировочной зависимости нейтронного влагомера. Для интерпретации скважинных измерений в этой зависимости заменена плотность скелета грунта на плотность грунта естественной влажности, которую определяют радиоизотопным плотномером непосредственно в исследуемой скважине. By calculations and experimentally, the additive component of the count rate of a neutron moisture
meter, which is caused by the soil framework density, is identified. These data and the laboratory
data on the bulk moisture and the soil framework density allow the construction of a single calibration curve for a neutron moisture meter in the entire interval of possible variations in the
soil framework density. To interpret the results of borehole measurements with this curve, the soil
framework density is replaced by the density of soil with a natural moisture, which was determined
with a radioisotope density gage directly in a borehole under study.