Типологія політичної опозиції - Вінничук, Н. (Інститут політичних і етнонаціональних досліджень ім. І.Ф. Кураса НАН України, 2007)
Політичні події останніх років в Україні свідчать про актуалізацію проблеми опозиції як складової політичного процесу та необхідність її нормативного визначення як в межах державного законодавства, так і науки. Зокрема, характеристика політичної опозиції як радикального опонента влади повністю узгоджується із визначенням її і як лояльного конкурента уряду, оскільки йдеться про різні типи опозиції. Огляд типології опозиціїяк політичного інституту дає можливість з’ясувати її сутність як складової процесів демократизації, її функції, засоби і напрями діяльності.