Поверхневі властивості та стійкість мулових колоїдних систем в процесах екстракції важких металів - Калініченко, К.В.; Ніковська, Г.М.; Ульберг, З.Р. (Доповіді НАН України, 2014)
Зiставлено вплив бiологiчної та хiмiчної екстракцiї важких металiв на фiзико-хiмiчнi
властивостi мулових бiоколоїдiв i стiйкiсть концентрованих мулових суспензiй, що
утворенi на станцiї бiологiчного очищення мунiципальних стiчних вод. Встановлено,
що найбiльш значнi змiни вiдбуваються в бiологiчному гетеротрофному процесi: збiльшення органiчної компоненти на ~10%; гiдрофобiзацiя поверхнi бiоколоїдiв; зниження їх негативного заряду; пiдвищення швидкостi седиментацiї в 10–20 разiв у порiвняннi
з хiмiчними процесами. Сопоставлено влияние биологической и химической экстракции тяжелых металлов на физико-химические свойства иловых биоколлоидов и устойчивость концентрированных иловых суспензий, образованных на станции биологической очистки муниципальных сточных вод. Установлено, что наиболее значительные изменения происходят в биологическом гетеротрофном процессе: увеличение органической компоненты на ~10%; гидрофобизация поверхности биоколлоидов; снижение их отрицательного заряда; повышение скорости седиментации в 10–20 раз по сравнению с химическими процессами. The influences of biological and chemical extractions of heavy metals on the physical and chemical properties of sludge biocolloids and the stability of a concentrated sludge suspension formed on
the municipal wastewater biological treatment plant are compared. The most significant changes
occur at the biological heterotrophic process, namely: increase of the organic component by ~10%,
hydrophobization of biocolloids surface, decrease of their negative charge, and increase of the sedimentation rate by 10–20 times as compared with chemical processes.