Про роль хімічної будови аніонного поліелектроліту в формуванні структури поліелектролітних комплексів на основі гідрохлориду полі-4-вінілпіридину - Штомпель, В.І.; Рябов, С.В.; Поліщук, Т.А.; Керча, Ю.Ю. (Доповіді НАН України, 2014)
За допомогою методiв широко- i малокутової рентгенографiї дослiджено структуру двох типiв полiелектролiтних комплексiв на основi Na-coлi карбоксиметилцелюлози або Na-coлi полiметакрилової кислоти та гiдрохлориду ПВП. Показано, що в об’ємi полiелектролiтних комплексiв на основi Na-coлi карбоксиметилцелюлози iснує шарувата квазiкристалiчна структура, тодi як для полiмерних систем на основi Na-солi полiметакрилової кислоти характерна переважно аморфна структура, що аналогiчна зi структурою вихiдного анiонного полiелектролiту. С помощью методов широко- и малоугловой рентгенографий исследована структура двух типов полиэлектролитных комплексов на основе Na-coли карбоксиметилцеллюлозы или Na-coли полиметакриловой кислоты и гидрохлорида ПВП. Показано, что в объеме полиэлектролитных комплексов на основе Na-соли карбоксиметилцеллюлозы существует слоистая квазикристаллическая структура, тогда как для полимерных систем на основе Na-соли полиметакриловой кислоты характерна преимущественно аморфная структура, аналогичная со структурой исходного анионного полиэлектролита. By using the methods of wide- and small-angle x-ray scattering, the structures of two types of polyelectrolyte complexes based on Na-salt carboxymethylcellulose or Na-salt of polymethacrylic acid and hydrochloride are investigated. It is shown that, in a volume of polyelectrolyte complexes based on Na-salt carboxymethylcellulose, a layered quasicrystalline structure is formed, whereas the polymer systems based on Na-salt of polymethacrylic acid have predominantly an amorphous structure similar to that of the initial anionic polyelectrolyte.