Напруження в аморфних та нанокристалічних матеріялах - Шпак, А.П.; Нечитайло, А.Я.; Куницька, Л.Ю.; Леонов, Д.С.; Дзюба, Л.Г.; Барабаш, М.Ю. (Наносистеми, наноматеріали, нанотехнології, 2008)
Розглянуто дефекти атомового і льокального рівнів будови аморфних матеріялів. Відзначено, що неоднорідності атомового рівня – невід’ємна частина аморфної структури. Розглянуто дефекти мікроскопічного і макроскопічного рівнів будови та неоднорідності, які вносяться технологією гартування. Встановлено зв’язок напружень і структурних неоднорідностей. Виконано оцінку напружень першого i другого роду та характеру впливу їх на фізичні властивості матеріялу при тепловій й механічній дії. Defects of atomic and local levels of amorphous material structure are considered. As noted, the heterogeneities of local level are inalienable part of amorphous structure. Defects of microscopic and macroscopic levels of structure as well as heterogeneities introduced by quenching technology are considered. The relation between stresses and structure heterogeneities is ascertained. Estimations of stresses of the first and second types and their influence on physical properties of material in the case of thermal and mechanical treatment are carried out. Рассмотрены дефекты атомного и локального уровней строения аморфных материалов. Отмечено, что неоднородности атомного уровня – неoтъемлемая часть аморфной структуры. Рассмотрены дефекты микроскопического и макроскопического уровня строения и неоднородности, вносимые технологией закалки. Установлена связь напряжений и структурных неоднородностей. Проведена оценка напряжений первого и второго рода и характера их влияния на физические свойства материала притепловом и механическом воздействии.