Особливості кристалізації аморфних стопів на основі кобальту - Бабич, М.Г.; Захаренко, M.І.; Семенько, М. П.; Куницьки, Ю.А.; Леонов, Д.С. (Наносистеми, наноматеріали, нанотехнології, 2008)
Методою ДТА встановлено, що процес кристалізації аморфних металевих
стопів Co(Cr, Fe)72(71)(Si, B)28(29) відбувається у три стадії. Методами електронної мікроскопії, Рентґенової дифракції, резистометрії та магнетометрії
виконано детальне дослідження виявлених перетворень. Встановлені особливості на температурних залежностях електроопору та магнетної
сприйнятливости, що відповідають кожній із стадій. Експериментальні
факти свідчать, що причиною додаткового перетворення є нанокристалізація, яка передує виявленим раніше етапам кристалізації. As revealed by the DTA method, the crystallization process in
Co(Cr, Fe)72(71)(Si, B)28(29) amorphous metallic alloys consists of three stages.
The comprehensive studies of the revealed transformations are carried out
using electron microscopy, x-ray diffraction, electric and magnetic measurements.
The peculiarities are revealed on the temperature dependences of the
resistivity and magnetic susceptibility, which correspond to each stage of the
crystallization. The experimental data indicate that the most possible reason
for the occurrence of additional stage of the transformation is nanocrystallization,
which precedes other stages of the crystallization process Методом ДТА выявлено, что процесс кристаллизации аморфных металлических сплавов Co(Cr, Fe)72(71)(Si, B)28(29) проходит в три стадии. Методами
электронной микроскопии, рентгеновской дифракции, резистометрии и
магнитометрии проведено детальное исследование структурных превращений. Выявлены особенности на температурных зависимостях электросопротивления и магнитной восприимчивости, которые соответствуют каждой из стадий. Экспериментальные факты свидетельствуют, что причинойвыявленного дополнительного превращения является нанокристаллизация, которая предшествует выявленным ранее этапам кристаллизации.