Особливості синтези та каталітичних властивостей нанопористих органокремнеземних матриць, функціоналізованих сульфованими вінільними та алільними групами - Коваленко, О.С.; Кочкін, Ю.М.; Черненко, Ж.В.; Власенко, Н.В.; Алексєєв, С.О.; Зайцев, В.М. (Наносистеми, наноматеріали, нанотехнології, 2008)
Темплатною синтезою з використанням міцелоутворюючих поверхневоактивних речовин (ПАР) і органічних ефірів кремнію одержано просторово
впорядковані органокремнеземні нанопористі матеріяли. Сульфування ковалентно закріплених ненасичених органічних груп у м’яких умовах дозволяє одержати однорідно пористі органокремнеземні матриці з кислотними
властивостями, які можуть бути використані як ефективні низькотемпературні кислотні каталізатори, зокрема, синтези етил-трет-бутилового ефіру. Spatially ordered nanoporous organosilicas are synthesized via templatedirected
synthesis using micellar surfactants and silicon organic ethers. Uniformly-mesoporous
organosilica matrixes with acidic properties can be obtained
by sulfonation of covalently bound unsaturated organic groups under soft conditions.
These materials can be used as efficient low-temperature acidic catalysts,in
particular, for the synthesis of ethyl-tret-butyl ether (ETBE). Путем темплатного синтеза с использованием мицеллообразующих поверхностноктивных соединений и органических эфиров кремния получены
пространственно упорядоченные органокремнеземные нанопористые материалы. Показано, что сульфирование ковалентно закрепленных ненасыщенных органических групп в мягких условиях позволяет получить однородно пористые матрицы с кислотными свойствами, которые могут быть
использованы в качестве эффективных низкотемпературных кислотных
катализаторов, в частности, синтеза этил-трет-бутилового эфира.