Вища освіта України у системі відносин ринку праці - Антонюк, В.П. (Економічний вісник Донбасу, 2015)
Аналіз вищої освіти України в контексті відносин ринку праці здійснено з двох боків: як системи підготовки фахівців та як сфери прикладання праці. Виявлено наростання негативних процесів: структура і якість підготовки фахівців у системі ВНЗ не зовсім відповідає потребам національного ринку праці, що призводить до безробіття серед дипломованих фахівців;зменшується чисельність зайнятих в системі ВО. Внаслідок низьких конкурентнихпози-цій вітчизняних ВНЗ у світовому освітньому просторі, Україна все більше втрачаєсучасні чинники економічного зростання - людський та інтелектуальний капітал. Зроблено висновок про необхідність формування нових підходів в політиці розвитку вищої освіти. Анализ высшего образования Украины в контексте отношений рынка труда осуществлен с двух сторон: как системы профессиональной подготовки кадров и как сферы приложения труда. Обнаружено нарастание негативных процессов: структура и качество подготовки в высших учебных заведениях не вполне соответствуют потребностям национального рынка труда, что приводит к безработице среди квалифицированных специалистов; уменьшается количество занятых в системе высшего образования. Вследствие низкой конкурентоспособности отечественных вузов в мировом образовательном пространстве, Украина теряет современные факторы экономического роста - человеческий и интеллектуальный капитал. Сделано заключение о необходимости формирования новых подходов в политике развития высшего образования. The analysis of higher education of Ukraine in the context of labor market relations was made on both sides: as the system of training specialists and the sphere of labor application. We revealed the growth of negative processes such as the structure and quality of training of specialists do not meet the needs of the national labor market. This leads to unemployment among graduates with degrees and the reduced number of employees in the system of higher education. Because of low competitive position in the global educational world, Ukraine loses contemporary factors of economic growth that is human and intellectual capital. The conclusion about the need for a new approach to the development of higher education policy was made.