Міжнаціональні відносини на території генерального округу «Житомир» (друга половина 1941 — початок 1944 рр.) - Стельникович, С. (Україна ХХ ст.: культура, ідеологія, політика, 2014)
У статті аналізуються міжнаціональні відносини в генеральному
окрузі «Житомир» в часи Другої світової війни. Визначено, що в період
німецької окупації територія генерального округу була однією із найбільш
багатоетнічних регіонів України. Тривалі традиції мирного співжиття
різних етнічних меншин краю визначили толерантний характер міжнаціональних відносин у період війни. Нацистська пропаганда не змогла
спровокувати відкрите міжнаціональне напруження. Водночас, на території генерального округу «Житомир» відбувалося протистояння між
місцевими слов’янськими етнічними групами та німцями як окупаційною
силою.
Ключові слова: міжнаціональні відносини, генеральний округ «Житомир», українці, білоруси, поляки, росіяни, німці. В статье анализируются межнациональные отношения в генеральном округе
«Житомир» во время Второй мировой войны. Определено, что в период нацистской
оккупации территория генерального округа была одной из наиболее многоэтничных
регионов Украины. Длительные традиции мирного сосуществования разных этнических
меньшинств края определили толерантный характер межнациональных отношений в
период войны. Нацистская пропаганда не смогла спровоцировать открытое межнациональное напряжение. В тоже время на территории генерального округа «Житомир» происходило противостояние между местными славянскими этническими группами и немцами как оккупационной силой.
Ключевые слова: межнациональные отношения, генеральный округ «Житомир»,
украинцы, белорусы, поляки, россияне, немцы. In this research the interethnic relations in Zhytomyr general district during the Second
World War are analyzed. Determined that during the German occupation the territory of
Zhytomyr general district was one of the most multiethnic region of Ukraine. The long
traditions of peaceful coexistence of different ethnic minorities of the land identified tolerant
nature of international relations during the war. The Nazis propaganda did not provoke an
open interethnic conflict. At the same time, in Zhytomyr general district was confrontation
between the local Slavic ethnic groups and the Germans as occupying force.
Keywords: interethnic relations, Zhytomyr general district, Ukrainians, Belarusians, Poles,
Russians, Germans.