Становище української мови в кінці 1950-х рр.: за листами громадян до органів влади - Смольніцька, М. (Україна ХХ ст.: культура, ідеологія, політика, 2014)
Стаття присвячена аналізу проблем, які порушували в своїх листах
читачі газети «Радянська Україна» в кінці 1958 р. Основну увагу приділено проблемам, з якими стикалися громадяни УРСР у своєму бажанні
спілкуватися української мовою в публічній сфері, наведено відомості про
динаміку викладання української мови в навчальних установах.
Ключові слова: українська мова, повсякдення, начальні установи,
листи громадян, УРСР, газета «Радянська Україна». В статье анализируются проблемы, о которых заявляли в своих письмах читатели
газеты «Радянська Україна» в конце 1958 г. Основное внимание уделено проблемам, с
которыми сталкивались граждане УССР, когда они желали общаться на украинском
языке. Наведены данные о динамике преподавания украинского языка в учебных
заведениях.
Ключевые слова: украинский язык, повседневность, учебные заведения, письма
граждан, УССР, газета «Радянська Україна». The article analyzes the problems which have stated in their letters readers of the
newspaper «Radyans’ka Ukraine» at the end of 1958. The main focus to the problems faced by
the citizens of Ukrainian SSR, when they want to communicate in the Ukrainian language. The
author elucidates the dynamics of teaching of the Ukrainian language in schools.
Keywords: Ukrainian language, everyday life, education, letters of citizens, USSR, the
newspaper «Radyans’ka Ukraine».