Матеріальне становище дитячих будинків в Україні у реаліях повоєнного часу (друга половина 1940-х — 1950-ті рр.) - Безлюдна, І. (Україна ХХ ст.: культура, ідеологія, політика, 2014)
Досліджується матеріальне забезпечення вихованців дитячих будинків в Україні у другій половині 1940–1950-х рр. Розглядаються умови, в яких жили діти: стан приміщень дитбудинків, забезпечення їх паливом та меблями, а дітей — одягом, взуттям, продуктами харчування тощо. Ключові слова: дитячий будинок, сироти, УРСР, матеріальне забезпечення, повсякденність. В статье исследуется материальное обеспечение воспитанников детских домов Украины во второй половине 1940–1950-х годов. Рассматриваются условия, в которых жили дети: состояние помещений детдомов, обеспечение их отоплением и мебелью, а детей — одеждой, обувью, продуктами питания. Ключевые слова: детский дом, сироты, УССР, материальное обеспечение, повседневность. In the article, the material providing of inhabitants of children’s houses in Ukraine in 1940–50s is investigated. The conditions in which are examined: the state of apartments heating, furniture, clothing and foodstuffs providing. Keywords: a children’s home, orphans, the USSR, material providing, daily occurrence.