Участь України в міжнародному культурному співробітництві щодо запобігання незаконному вивезенню культурних цінностей та їх поверненню до країн походження - Кот, С. (Україна ХХ ст.: культура, ідеологія, політика, 2014)
У статті розглядаються заходи міжнародного співтовариства по
запобіганню викраденню та незаконному вивезенню культурних цінностей, а також їх поверненню до країн походження за участю ЮНЕСКО,
ЮНІДРУА, ЄЕС, СНД та внесок України у їх практичну реалізацію.
Ключові слова: Україна, міжнародне культурне співробітництво,
культурні цінності, незаконне ввезення та вивезення, повернення, реституція, ЮНЕСКО, ЄЕС, СНД. В статье рассматриваются меры международного содружества по предупреждению похищения и незаконного вывоза культурных ценностей, а так же их возвращению в страны происхождения при участии ЮНЕСКО, ЮНИДРУА, ЕЭС, СНГ и
вклад Украины в их практическую реализацию.
Ключевые слова: Украина, международное культурное сотрудничество, культурные ценности, незаконный ввоз та вывоз, возвращение, реституция, ЮНЕСКО, ЕЭС,
СНГ. In article analyzing the means of international community for preventing of the steal and
the illicit export of cultural property and it’s return to the country of origin in participant of
UNESCO, UNIDROIT, EEC, CIC and contribution of Ukraine in it’s practical realization. Keywords: Ukraine, international cultural cooperation, cultural property, illicit export and
import, return, restitution, UNESCO, EEC, CIC.