Досвід підготовки «Зводу пам’яток історії та культури» в державах на пострадянському просторі - Денисенко, Г.; Денисенко, О. (Україна ХХ ст.: культура, ідеологія, політика, 2014)
У статті висвітлюється історія і сучасний стан дослідження історико-культурної спадщини в пострадянських державах в контексті реалізації масштабного проекту в культурній сфері — підготовки фундаментального багатотомного енциклопедичного видання «Звід пам’яток
історії та культури народів СРСР». Автори акцентують увагу на Зводі,
як науковій основі створення Державних реєстрів нерухомих пам’яток.
Ключові слова: пострадянські держави, історико-культурна спадщина, пам’ятки, Звід пам’яток історії та культури, Державний реєстр
нерухомих пам’яток. В статье освещается история и современное состояние исследования историкокультурного наследия в постсоветских государствах в контексте реализации масштабного проекта в культурной сфере — подготовке фундаментального многотомного издания «Свод памятников истории и культуры народов СССР». Авторы акцентирует внимание на Своде, как научной основе создания Государственных реестров
недвижимых памятников.
Ключевые слова: постсоветские государства, историко-культурное наследие, памятники, Свод памятников истории и культуры, Государственный реестр недвижимых
памятников. The history and modern condition of study history-cultural heritage at the postsoviet states
according to the realization of the fundamental project in the cultural sphere - preparation of
«The Register of the historical and cultural monuments» are highlighted in this article. The
special attention is given to the Register as the scientific base of State register of the
immovable monuments.
Keywords: postsoviet states, monuments, history-cultural heritage, the Register of the
historical and cultural monuments, the State register of the immovable monuments.