Синтеза нанокомпозитів магнетит/гідроксоапатит та дослідження їх властивостей - Горбик, П.П.; Міщенко, В.Н.; Петрановська, А.Л.; Демченко, Ю.О.; Кордубан, О.М.; Карбовський, В.Л.; Шпак, А.П. (Наносистеми, наноматеріали, нанотехнології, 2008)
Розроблено методику синтези магнеточутливих нанокомпозитів на основі нанокристалічного магнетиту та гідроксоапатиту. Вихідний магнетит синтезували рідкофазним та твердофазним способами. Синтезу гідроксоапатиту на поверхні магнетиту здійснювали золь—ґель-методою. Методами ІЧ-Фур’є-спектроскопії, рентґеноструктурної аналізи та Рентґенової фотоелектронної спектроскопії вивчено склад та структуру одержаних нанокомпозитів. Встановлено, що фаза гідроксоапатиту характеризується співвідношенням Ca/P = 1,7, що відповідає стехіометрії реакції його утворення. The procedure of synthesis of magnetosensitive nanocomposites is developed on the base of nanocrystalline magnetite and hydroxyapatite. The initial magnetite is synthesised by liquid-phase and solid-phase methods. Synthesis of hydroxyapatite on the surface of magnetite is carried out by sol—gel method. The composition and structure of obtained nanocomposites is studied by IR-Fourier spectroscopy, X-ray diffraction analysis and X-ray photoelectron spectroscopy. As revealed, the phase of hydroxyapatite is characterized by the relation Ca/P = 1.7, which corresponds to stoichiometry of the reaction of its production. Разработана методика синтеза магниточувствительных нанокомпозитов на основе нанокристаллического магнетита и гидроксоапатита. Исходный магнетит синтезировали жидкофазным и твердофазным способами. Синтез гидроксоапатита на поверхности магнетита осуществляли золь—гельметодом. Методами ИК-фурье-спектроскопии, рентгеноструктурного анализа и рентгеновской фотоэлектронной спектроскопии изучен состав и структура полученных нанокомпозитов. Установлено, что фаза гидроксоапатита характеризуется соотношением Ca/P = 1,7, что соответствует стехиометрии реакции его образования.