Динаміка збудження автоіонізаційних станів атому рубідію і молекули Rb₂ при електрон-атомних зіткненнях - Роман, В.І.; Купліаускіене, А.В.; Боровик, О.О.; Зацарінний, О.І. (Доповіді НАН України, 2014)
Дослiджено електроннi автоiонiзацiйнi спектри атома рубiдiю в дiапазонi енергiй зiткнень вiд порога збудження субвалентної 4p⁶ оболонки до 660 еВ. Одержано енергетичнi залежностi абсолютних перерiзiв збудження для десяти атомних та молекулярного
автоiонiзацiйних станiв. На основi теоретичних розрахункiв енергiй, перерiзiв збудження, ймовiрностей розпаду станiв 4p⁵n₁l₁n₂l₂ здiйснено спектроскопiчну iдентифiкацiю спостережуваних лiнiй. Исследованы электронные автоионизационные спектры атома рубидия в диапазоне энергий столкновений от порога возбуждения субвалентной 4p⁶ оболочки до 660 эВ. Получены
энергетические зависимости абсолютных сечений возбуждения для десяти атомных и молекулярного автоионизационных состояний. На основе теоретических расчетов энергий, сечений возбуждения, вероятностей распада состояний 4p⁵n₁l₁n₂l₂ осуществлена спектроскопическая идентификация наблюдаемых линий. The autoionizing electron spectra in rubidium atoms are investigated in an impact energy range
from the excitation threshold of the inner 4p⁶ subshell up to 660 eV. The energy dependences of
the absolute excitation cross sections for ten atomic and one molecular autoionizing states are
measured. Basing on theoretical calculations of the energies, cross-sections, and decay probabilities
for the 4p⁵n₁l₁n₂l₂ states, the spectroscopic identification of the observed lines is performed.