Моделювання інноваційної складової конкурентного розвитку промислових підприємств - Меліхов, А.А. (Економічний вісник Донбасу, 2014)
Змодельовано виробничу функцію Кобба-Дугласа з урахуванням інноваційної складової для кожної групи кластерів промислових підприємств. Врахування інноваційної складової для підвищення рівня конкурентного розвитку сучасних промислових підприємств є актуальним й вимагає моделювання на основі обраної функціїдля подальшого практичного застосування в діяльності досліджуваних підприємств. Запропоновано ввести до базової виробничої функції Кобба-Дугласа інноваційну складову конкурентного розвитку підприємств машинобудування - інтегральний коефіцієнт інноваційної активності, який враховує екстенсивний та інтенсивний коефіцієнти інноваційної активності. Виконано аналіз ефективності використання факторів виробництва з інноваційною складовою, визначено їх вплив на валовий доход, а також тип економічного зростання підприємств у кластерах. Побудовані моделі ефективності використання ресурсів на основі функції Кобба-Дугласа дозволили спрогнозувати валовий доход підприємств машинобудування на наступні три роки. В результаті, прогнозна оцінка факторів виробництва свідчить про збільшення обсягів капіталу й фонду заробітної плати на всіх підприємствах всіх кластерів. Інтегральний коефіцієнт інноваційної активності також збільшується в усіх кластерах. Перелічені тенденції тягнуть за собою збільшення валового доходу підприємств машинобудування України в межах довірчого інтервалу в всіх кластерах. Запропоновані результати дослідження доцільно використовувати в практичній діяльності підприємств машинобудування України з метою підвищення інноваційної активності, інноваційного розвитку й підвищення фінансової ефективності діяльності підприємств в цілому. Смоделировано производственную функцию Кобба-Дугласа с учетом инновационной составляющей для каждой группы кластеров промышленных предприятий. Учет инновационной составляющей для повышения уровня конкурентного развития современных промышленных предприятий является актуальным и требует моделирования на основе выбранной функции для дальнейшего практического применения в деятельности исследуемых предприятий. Предложено ввести в базовую производственную функцию Кобба-Дугласа инновационную составляющую конкурентного развития предприятий машиностроения - интегральный коэффициент инновационной активности, учитывающий экстенсивный и интенсивный коэффициенты инновационной активности. Выполнен анализ эффективности использования факторов производства с инновационной составляющей, определено их влияние на валовой доход, а также тип экономического роста предприятий в кластерах. Построенные модели эффективности использования ресурсов на основе функции Кобба-Дугласа позволили спрогнозировать валовой доход предприятий машиностроения на следующие три года. В результате, прогнозная оценка факторов производства свидетельствует об увеличении объемов капитала и фонда заработной платы на всех предприятиях всех кластеров. Интегральный коэффициент инновационной активности также увеличивается во всех кластерах. Перечисленные тенденции влекут за собой увеличение валового дохода предприятий машиностроения Украины в пределах доверительного интервала во всех кластерах. Предложенные результаты исследования целесообразно использовать в практической деятельности предприятий машиностроения Украины с целью повышения инновационной активности, инновационного развития и повышения финансовой эффективности деятельности предприятий в целом. The paper simulated the production function of the Cobb-Douglas based on innovative component for each cluster group of industrial enterprises. Accounting innovation component to enhance the competitive development of modern industry is urgent and requires a simulation based on the function selected for further application in the activities of the investigated companies. Proposed to introduce a basic production function Cobb-Douglas innovative component of competitive development of mechanical engineering - the integral gain of innovative activity, taking into account the extensive and intensive factors of innovation. The analysis of the efficiency of production factors with an innovative component to assess their impact on gross income, as well as the type of economic growth enterprises in clusters. Constructed models of resource efficiency based on the Cobb-Douglas allowed predicting gross revenue engineering enterprises for the next three years. As a result, prognostic assessment of factors of production shows an increase in the volume of capital and payroll for all businesses of all clusters. Integral coefficient of innovation activity also increased in all clusters. These trends entail an increase in the gross income of engineering enterprises of Ukraine within the confidence interval in all clusters. The proposed research results should be used in the practice of engineering enterprises of Ukraine to increase innovative activity innovative development and financial performance of enterprises in general.