Деякі методи використання матеріалів космічної зйомки для оцінки і прогнозу сталого розвитку міських територій (на прикладі м. Київ) - Соколовська, А.В.; Федоровський, О.Д. (Доповіді НАН України, 2014)
Обгрунтовано можливiсть застосування системних методiв використання матерiалiв космiчної зйомки для оцiнки i прогнозу стану довкiлля мiських територiй (на прикладi м. Київ). А саме: фрактального аналiзу для iнтегральної оцiнки мiнливостi складових мiських територiй, модель системної динамiки розвитку мiста Форрестера–Грехема, а також методу багатокритерiальної оптимiзацiї для моделювання та оцiнки екологiчного стану мiської територiї. Обоснована возможность применения системных методов использования материалов космической съемки для оценки и прогноза состояния окружающей среды городских территорий (на примере г. Киев). А именно: фрактального анализа для интегральной оценки изменчивости составляющих городских территорий, модели системной динамики развития города Форрестора–Грэхема, а также метода многокритериальной оптимизации для моделирования и оценки экологического состояния городской территории. The possibility of application of system methods using the satellite imagery to assess and to forecast the state of the environment on urban territories (the Kiev city is used as an example) is substantiated. The following methods are used: fractal analysis for the integral assess of the variability of components of the urban territories; system dynamics (Forrester–Graham urban dynamics model), and multiobjective optimization method for the modeling and the estimation of the ecological condition of urban territories.