Хімічна модифікація епоксидного олігомеру ЕД-20 1,4-бутандіолом - Братичак, М.М.; Івашків, О.П.; Астахова, О.Т. (Доповіді НАН України, 2014)
Вивчено хiмiчну модифiкацiю епоксидного олiгомеру ЕД-20 1,4-бутандiолом з метою
синтезу реакцiйноздатного олiгомеру, який мiстить у своїй структурi епоксидну групу та первинну й вториннi гiдроксильнi групи. Встановлено вплив природи й кiлькостi
каталiзатора, а також температури на швидкiсть проходження реакцiї мiж ЕД-20
i 1,4-бутандiолом. Розраховано ефективнi константи швидкостi та енергiя активацiї
вказаної реакцiї. Синтезовано та схарактеризовано реакцiйноздатний олiгомер на основi промислового епоксидного олiгомеру ЕД-20 i 1,4-бутандiолу та показана можливiсть
його використання як домiшки до епоксиолiгомерних сумiшей за участю 4,4′-дифенiлметандiiзоцiанату. Изучена химическая модификация эпоксидного олигомера ЭД-20 1,4-бутандиолом для синтеза реакционноспособного олигомера, содержащего в своей структуре эпоксидную группу и первичную и вторичные гидроксильные группы. Установлено влияние природы и количества катализатора, а также температуры на скорость протекания реакции между
ЭД-20 и 1,4-бутандиолом. Рассчитаны эффективные константы скорости и энергия активации указанной реакции. Синтезирован и охарактеризован реакционноспособный олигомер
на основе промышленного эпоксидного олигомера ЭД-20 и 1,4-бутандиола, показана возможность его использования в качестве добавки к эпоксиолигомерным смесям с применением
4,4′-дифенилметандиизоцианата. The chemical modification of ED-20 epoxy oligomer by 1,4-butanediol has been studied with the aim
of synthesizing a reactive oligomer with epoxy, primary hydroxyl, and secondary hydroxy groups
in its structure. The effect of the catalyst nature and amount, as well as the temperature, on
the reaction rate has been determined. The effective reaction rate constants and the activation
energy were calculated. The reactive oligomer based on ED-20 commercial epoxy oligomer and
1,4-butanediol has been synthesized and characterized. The possibility of its use as an additive
to epoxy-oligomeric mixtures with the participation of 4,4′-diphenylmethanediisocyanate has been shown.