Циклодекстринвмісні кополімери - синтез, властивості та застосування в процесах фотокаталізу - Опанасенко, О.А.; Сінельніков, С.І.; Рябов, С.В.; Керча, Ю.Ю. (Доповіді НАН України, 2014)
Синтезовано ряд зшитих циклодекстринвмiсних кополiмерiв на основi похiдних
β-циклодекстрину та акрилатних мономерiв. Методом УФ спектроскопiї встановлено, що отриманi кополiмери мають позитивний вплив на перебiг процесу фотодеградацiї барвникiв у присутностi дiоксиду титану, зокрема найвищу ефективнiсть на процес фотодеградацiї метилоранжу продемонстрували кополiмери на основi малеїнатiв
β-циклодекстрину. Результати, отриманi в ходi дослiдження розширюють перспективи подальшого їх використання в процесах очищення водних ресурсiв вiд органiчних забруднювачiв. Синтезирован ряд сшитых циклодекстринсодержащих кополимеров на основе производных
β-циклодекстрина и акрилатных мономеров. Методом УФ спектроскопии установлено, что
полученные кополимеры имеют позитивное влияние на прохождение процесса фотодеградации красителей в присутствии диоксида титана, при этом наибольшую эффективность на
процесс фотодеградации метилоранжа продемонстрировали кополимеры на основе малеинатов β-циклодекстрина. Полученные результаты расширяют перспективы дальнейшего их
использования в процессах очистки водных ресурсов от органических загрязнителей. A series of crosslinked cyclodextrin-containing copolymers based on β-cyclodextrin derivatives and
acrylic monomers are synthesized. Applying the UV spectroscopy, it is demonstrated that the
copolymers obtained have a positive impact on dyes’ photodegradation rate in the presence of titanium dioxide. The copolymers based on β-cyclodextrin maleate exhibit the highest efficiency and
influence the methyl orange photodegradation process. The results obtained extend the prospects for
a further use of the elaborated products toward the water purification from organic pollutants.