Обмін жиророзчинних вітамінів в організмі тварин при розвитку токсичного гепатиту та його коригування - Мельничук, Д.О.; Грищенко, В.А. (Доповіді НАН України, 2014)
Розвиток експериментальної гепатопатологiї у щурiв негативно позначається на обмiнi вiтамiнiв А, Е i D, необхiдних для повноцiнного розвитку i життєдiяльностi органiзму. Застосування хворим тваринам розробленої нами лiпосомальної форми бiологiчно активної добавки (БАД) FLP-MD з комплексом вiтамiнiв А i Е сприяє нормалiзацiї
в їхньому органiзмi обмiну жиророзчинних вiтамiнiв, що одночасно стимулює перебiг
вiдновлювальних процесiв у пошкоджених клiтинах печiнки. Висока терапевтична ефективнiсть вiтамiновмiсної лiпосомальної форми БАД FLP-MD з антиоксидантними та
репаративними властивостями є важливою характеристикою для її практичного застосування у ветеринарнiй медицинi при порушеннях обмiну жиророзчинних вiтамiнiв,
пов’язаних iз патологiєю печiнки. Развитие экспериментальной гепатопатологии у крыс отрицательно отображается на
обмене витаминов А, Е и D, необходимых для полноценного развития и жизнедеятельности организма. Применение больным животным разработанной нами липосомальной
формы биологически активной добавки (БАД) FLP-MD с комплексом витаминов А и Е
способствует нормализации в их организме обмена жирорастворимых витаминов, что
одновременно стимулирует протекание восстановительных процессов в поврежденных
клетках печени. Высокая терапевтическая эффективность витаминосодержащей липосомальной формы БАД FLP-MD с антиоксидантными и репаративными свойствами является важной характеристикой для ее практического применения в ветеринарной медицине при нарушениях обмена жирорастворимых витаминов, связанных с патологией
печени. The development of the experimental hepatopathology in rats negatively affects the metabolism of A,
E, and D vitamins, which are necessary for the proper development and functioning of organism.
The therapy of sick animals by the liposomal form of the biologically active supplement (BAS)
FLP-MD that we have developed with a complex of A and E vitamins helps to normalize the
metabolism of the fat-soluble vitamins in organism, which also stimulates the progress of recovery
processes in damaged liver cells. The high therapeutic efficacy of the vitaminous liposomal form of
the BAS FLP-MD with antioxidant and reparative properties is the important characteristic for
its practical application in the veterinary medicine for the therapy of metabolic disorders of the
fat-soluble vitamins which are connected with a liver disease.