Порівняння ефективності антиагрегантної терапії у хворих на уперше виниклу і прогресуючу стенокардію за впливом на жирнокислотний спектр фосфоліпідів мембран тромбоцитів - Завальська, Т.В. (Доповіді НАН України, 2014)
Проаналiзовано результати вивчення клiнiчної ефективностi клопiдогрелю i аспiгрелю
у 25 хворих з уперше виниклою i 46 хворих з прогресуючою стенокардiєю, у яких виявлено
порушення жирнокислотного спектра фосфолiпiдiв мембран тромбоцитiв. Результати
дослiдження показали, що комбiнацiя клопiдогрелю з аспiрином (аспiгрелю) у базиснiй
терапiї хворих з двома клiнiчними варiантами нестабiльної стенокардiї є бiльш ефективною порiвняно з базисною терапiєю, яка включала клопiдогрель, про що свiдчить позитивна динамiка змiн бiльшої кiлькостi жирних кислот. Проанализированы результаты изучения клинической эффективности клопидогреля и аспигреля у 25 больных с впервые возникшей и 46 больных с прогрессирующей стенокардией,
у которых выявлены нарушения жирнокислотного спектра фосфолипидов мембран тромбоцитов. Результаты исследования показали, что комбинация клопидогреля с аспирином
(аспигрель) в базисной терапии больных с двумя клиническими вариантами нестабильной
стенокардии является более эффективно по сравнению с базисной терапией, которая включала клопидогрель, о чем свидетельствует положительная динамика изменений большего количества жирних кислот. The study involved 71 patients: 25 patients with first arisen angina pectoris (FAAP) and 46 patients
with progressive angina pectoris (PAP) (II group). Patients received basic antianginal treatment,
which included antiplatelet therapy. Most of the patients took aspihrel (FAAP 14 and 29 of the
PAP), and a smaller proportion of patients in the presence of contraindications took clopidogrel
(FAAP 11 and 17 of the PAP). The fatty acid spectrum of phospholipids in the platelet membranes
was studied. The examination of patients was conducted in the first 2–3 days of hospital stay
and after 21–22 days after treatment. The results showed that the treatment of FAAP and PAP
patients using aspigrel as compared with clopidogrel found a positive trend of the platelet membrane
performance.