Дослідження участі оксидативного стресу в розвитку радіаційно-індукованого ефекту свідка в лімфоцитах периферичної крові людини - Шеметун, О.В.; Талан, О.О. (Доповіді НАН України, 2014)
Проведено моделювання радiацiйно-iндукованого ефекту свiдка з використанням змiшаної культури опромiнених in vitro в дозi 1 Гр та неопромiнених лiмфоцитiв периферичної кровi людини рiзної статi. Визначено частоту аберацiй хромосом в неопромiнених клiтинах-свiдках без/при дiї антиоксидантного вiтамiнного препарату. Встановлено, що введення антиоксиданту в змiшану культуру перед культивуванням запобiгає розвитку радiацiйно-iндукованого ефекту свiдка, що доводить участь оксидативного стресу в механiзмi його розвитку. Проведено моделирование радиационно-индуцированного эффекта свидетеля с использованием смешанной культуры облученных in vitro в дозе 1 Гр и необлученных лимфоцитов периферической крови человека, различающихся цитогенетическими маркерами пола. Определена частота аберраций хромосом в необлученных клетках-свидетелях без/при действии антиоксидантного витаминного препарата. Установлено, что введение антиоксиданта в смешанную культуру перед культивированием предотвращает развитие радиационно-индуцированного эффекта свидетеля, что свидетельствует об участии оксидативного стресса в механизме его развития. The radiation-induced bystander effect is modeled with the help of a mixed cell culture consisting of peripheral blood lymphocytes obtained from individuals of different sexes irradiated in vitro in a dose of 1 Gy and unirradiated. The frequency of chromosome aberrations in unirradiated bystander-cells without and under the action of an antioxidant vitaminic medical product had been determined. It had been found that the impact of the antioxidant into the mixed culture beforе the cultivation prevented the occurrence of the radiation-induced bystander effect. The data obtained testify to the participation of oxidative stress in the mechanism of bystander effect development.