Новий підхід до оцінки стійкості та ризиків втрати екосистем - Дідух, Я.П. (Доповіді НАН України, 2014)
В основу оцiнки стiйкостi та ризикiв втрати екосистем покладено iдею використання
бiотичного механiзму їх регуляцiї, що грунтується на законах термодинамiки. Формування, змiна та стабiлiзацiя екосистем вiдображаються в сукцесiях бiотопiв. Видiлено 12 ознак фiтоценозiв, за допомогою яких оцiнюється масштабнiсть та швидкiсть
змiн бiотопiв по вiдношенню до стiйких їх станiв. Кiлькiсна оцiнка цих ознак визначає
показник ризику знищення, що є iндикатором стану, змiни та охорони довкiлля. В основу оценки устойчивости и рисков потерь экосистем положена идея использования
биотического механизма регуляции экосистем на основе законов термодинамики. Формирование, изменение и стабилизация экосистем отражаются в сукцессиях биотопов. Выделено 12 признаков фитоценозов, при помощи которых оцениваются масштабность и скорость изменения биотопов по отношению к устойчивому их состоянию. Количественная
оценка этих признаков определяет показатель риска потерь, который служит индикатором состояния, изменения и охраны природной среды. The concept of using the biotic mechanism of ecosystem regulation, which is founded on the laws of
thermodynamics, is the base for the assessment. Ecosystem’s formation, changing, and stabilizing
are reflected in the biotopes succession. 12 characteristic features of phytocoenoses, which play
an important role in evaluating the scope and the time rate of biotopes in regard to their stable
condition, are distinguished. Quantitative assessment of these features reflects the index of the risk
of destruction, which acts as the indicator of the condition, changing, and environment protection.