Сорбція іонів урану та хрому Zr/Al-пілардованим монтморилонітом - Пилипенко, І.В.; Ковальчук, І.А.; Корнілович, Б.Ю. (Доповіді НАН України, 2014)
Синтезовано зразки пiлардованого монтморилонiту полiгiдроксокомплексами цирконiю
й алюмiнiю та пiдтверджено замiщення мiжшарових обмiнних катiонiв натрiю на цi
полiгiдроксокомплекси методами IЧ спектроскопiї та рентгенографiчного аналiзу. Показано, що монтморилонiт, пiлардований змiшаними полiгiдроксокомплексами, проявляє
значно вищi адсорбцiйнi властивостi в широкому дiапазонi pH щодо iонiв урану (VI) та
хрому (VI) у порiвняннi з вихiдним та модифiкованим полiгiдроксокомплексами одного
типу монтморилонiтом. Синтезированы образцы пиллардированного монтмориллонита полигидроксокомплексами
циркония и алюминия, а также подтверждено замещение межслоевых обменных катионов
натрия на эти полигидроксокомплексы методами ИК спектроскопии и рентгенографического анализа. Показано, что монтмориллонит, пиллардированный смешанными полигидроксокомплексами, проявляет значительно более высокие адсорбционные свойства в широком диапазоне pH относительно ионов урана (VI) и хрома (VI) по сравнению с исходным
и модифицированным полигидроксокомплексами одного типа монтмориллонитом. The samples of montmorillonite pillared by polyhydroxocomplexes of zirconium and aluminum are
synthesized, and the exchange of interlayer cations with the replacement of sodium cations by
these polyhydroxocomplexes is confirmed by IR spectroscopy and X-ray analysis. It is shown that
montmorillonite, pillared by mixed polyhydroxocomplexes, shows much higher adsorption properties
in a wide range of pH concerning uranium (VI) and chromium (VI) ions in comparison with the
original and modified montmorillonite with polyhydroxocomplexes of one type.