Роль фосфоліпідів мембран еритроцитів у формуванні резистентності організму риб до дії іонів кадмію - Сеник, Ю.І.; Хоменчук, В.О.; Курант, В.З.; Грубінко, В.В. (Доповіді НАН України, 2014)
Дослiджено змiни вмiсту фосфолiпiдiв у мембранах еритроцитiв коропа (Cyprinus carpio L.) та щуки (Esox lucsus L.) за дiї 0,005 i 0,02 мг/дм³ iонiв кадмiю. Виявлено перерозподiл холiновмiсних фосфолiпiдiв, зниження вмiсту фосфатидилiнозитолу та накопичення фосфатидилетаноламiну. Такi змiни вмiсту фракцiй фосфолiпiдiв обумовленi як безпосередньою дiєю металу на їх метаболiзм, так i мобiлiзацiєю пулу вiдповiдних фосфолiпiдiв з метою структурних перебудов лiпiдного бiшару в напрямку протидiї впливу токсиканта, насамперед шляхом протидiї проникненню цих iонiв. Исследованы изменения содержания фосфолипидов в мембранах эритроцитов карпа (Cyprinus carpio L.) и щуки (Esox lucsus L.) при действии 0,005 i 0,02 мг/дм³ ионов кадмия. Выявлено перераспределение холиносодержащих фосфолипидов, снижение содержания фосфатидилинозитола и накопление фосфатидилэтаноламина. Такие изменения содержания фракций фосфолипидов обусловлены как непосредственным действием металла на их метаболизм, так и мобилизацией пула соответствующих фосфолипидов с целью структурных перестроек липидного бислоя в направлении противодействия влиянию токсиканта, прежде всего путем противодействия проникновению этих ионов. The changes in the phospholipid content of erythrocyte membranes of carp (Cyprinus carpio L.) and pike (Esox lucsus L.) by the action of 0.005 and 0.02 mg/dm³ cadmium ions are studied. The redistribution of choline-containing phospholipids, reduction of phosphatidylinositol, and phosphatidylethanolamine accumulation are revealed. Such changes in the phospholipids fraction content are due to a direct action of metal on their metabolism and a mobilization of the pool with the purpose of the respective phospholipid lipid bilayer structural rearrangements in the direction counter the influence of fluorine, especially by counteracting the penetration of these ions.