Вітамін D у комплексному лікуванні хворих на цукровий діабет 2-го типу - Єфімов, А.С.; Орленко, В.Л.; Михальчук, Л.М. (Доповіді НАН України, 2014)
Вивчено рiвень забезпеченостi органiзму вiтамiном D у хворих на цукровий дiабет (ЦД)
2-го типу та встановлено його тотальний дефiцит у даної категорiї хворих. Виявлено
залежнiсть компенсацiї ЦД 2-го типу вiд ступеня дефiциту вiтамiну D. Проведено аналiз забезпеченостi органiзму загальним вiтамiном D залежно вiд отримуваної цукрознижувальної терапiї та доцiльнiсть i ефективнiсть корекцiї вiтамiн D-дефiцитного
стану шляхом застосування альфакальцидолу у хворих з рiзним видом цукрознижувальної терапiї. Доведено позитивний вплив препарату на компенсацiю основного захворювання. Показано ефективнiсть альфакальцидолу в корекцiї остеопенiї у хворих з дiабетичними артропатiями. Изучен уровень обеспеченности организма витамином D у больных сахарным диабетом
(СД) 2-го типа и установлен его тотальный дефицит у данной категории больных. Выявлена зависимость компенсации СД 2-го типа от степени дефицита витамина D. Проведен
анализ обеспеченности организма общим витамином D в зависимости от принимаемой
сахароснижающей терапии и целесообразность и эффективность коррекции витамин D-дефицитного состояния путем применения альфакальцидола у больных с разным видом сахароснижающей терапии. Установлено положительное влияние препарата на компенсацию
основного заболевания. Показана эффективность альфакальцидола в коррекции остеопении
у больных с диабетическими артропатиями. The level of providing the bodies with vitamin D of diabetes type 2 patients is researched, and its
total deficit at the given category of patients is established. The dependence of the compensation of
diabetes type 2 on the level of the vitamin D deficit is revealed. The analysis of the provideness of a
body with general vitamin D in the dependence on getting a sugar decreasing therapy is performed.
The effectiveness of the correction of the vitamin D deficit state by the application of Alfacalcidol to
the patients with various types of sugar decreasing therapy is shown. The positive influence of the
medicine on the compensation of the main disease has been proved. The effectiveness of Alfacalcidol
in the correction of osteopenia of the patients with diabetes arthropathy is demonstrated.