Влияние вдува струй на торможение воздушного сверхзвукового потока в канале - Тимошенко, В.И.; Галинский, В.П. (Техническая механика, 2013)
Исследовано влияние различных способов подачи струй в воздушный сверхзвуковой поток на перемешивание и торможение потока в канале c учетом дросселирования. Расчет турбулентных течений осуществляется на основе осредненных по Рейнольдсу двумерных уравнений Навье–Стокса. Проведены оценки влияния дросселирования на процесс смешения струи с воздушным потоком в плоском канале. Показано, что можно существенно уменьшить неравномерность потока в канале за счет подвода спутных струй. Подвод пристеночных струй является наиболее эффективным способом перемешивания и выравнивания поля потока. Досліджено вплив різних способів подачі струменів в повітряний надзвуковий потік на перемішування і гальмування потоку в каналі з урахуванням дроселювання. Розрахунок турбулентних течій здійснюється на основі усереднених за Рейнольдсом двовимірних рівнянь Нав'є–Стокса. Проведено оцінки впливу дроселювання на процес змішування струменя з повітряним потоком в плоскому каналі. Показано, що можна істотно зменшити нерівномірність потоку в каналі за рахунок підведення спутних струменів. Підведення пристінкових струменів є найбільш ефективним способом перемішування і вирівнювання поля потоку. The effects of various ways of jet delivering in a supersonic air flow on flow mixing and breaking through channel with throttling are studied. Based on the Navier-Stokes two- dimensional Reynolds-averaged equations, turbulent flows are calculated. The effects of throttling on jet mixing with an air flow through plane channel are estimated. It is shown that an essential decrease in the non-uniformity of the flow through channel is obtainable from delivering the wakes. Delivering the wall jets is the most efficient way of mixing and levelling the flow field.