Середньопалеозойський фрагмент траєкторії позірної міграції полюсів Східноєвропейської платформи - Поляченко, Є.Б. (Доповіді НАН України, 2014)
Наведено пiдсумковi результати палеомагнiтних дослiджень осадових сiро- й червоноколiрних вiдкладiв силуру i нижнього девону пiвденного заходу України (район Подiлля, басейн р. Днiстер). Результати вказують на розташування Схiдноєвропейської платформи в приекваторiальних широтах Пiвденної пiвкулi у пiзньому силурi, її перемiщення на початку девону в екваторiальнi широти з подальшим дрейфом на пiвдень. Швидкiсть дрейфу становила не менше 3 см/рiк. Характер руху можна описати, як поворот проти годинникової стрiлки на 16° навколо полюса Ейлера з координатами Φ = 46 °S Λ = 64 °E. Приведены итоговые результаты палеомагнитных исследований осадочных серо- и красноцветных отложений силура и нижнего девона юго-запада Украины (район Подолии, бассейн р. Днестр). Результаты указывают на расположение Восточноевропейской платформы в приэкваториальных широтах Южного полушария в позднем силуре, ее перемещение в начале девона в экваториальные широты с последующим дрейфом в южном направлении. Скорость дрейфа составляла не менее 3 см/год. Характер движения можно описать как поворот против часовой стрелки на 16° вокруг полюса Ейлера с координатами Φ = 46 °S Λ = 64 °E. Final results of paleomagnetic studies of gray-colored sediments and red beds of the Silurian and Lower Devonian from southwestern Ukraine (Podolia region, the Dniester River basin) are reported. New data indicate the location of the East European platform in the equatorial latitudes of the Southern Hemisphere in the Late Silurian and its drift to equatorial latitudes in the early Devonian followed by a drift in a southerт direction. The drift velocity composes at least 3 cm/year. The drift peculiarity can be described as a counterclockwise rotation by 16° around the Euler pole with coordinates Φ = 46 °S, Λ = 64 °E.