Біологічно активні поліуретансечовини з фізично іммобілізованим фолат-кон’югованим фероценом - Макеєва, Л.В.; Гладир, І.І.; Рожнова, Р.А.; Галатенко, Н.А.; Закашун, Т.Ю.; Гриценко, В.П. (Доповіді НАН України, 2014)
Синтезовано новi полiуретансечовини на основi полiоксипропiленглiколю та 2,4-,2,6-толуїлендiiзоцiанату з використанням дiамiнiв (1,6-гексаметилендiамiн або 4,4’-дiамiнодифенiлметан) як подовжувачiв макроланцюга з фiзично iммобiлiзованим фолат-кон’югованим фероценом. Проведено IЧ спектроскопiчнi та фiзико-механiчнi дослiдження отриманих полiмерних матерiалiв. Дослiдження фармакокiнетики пролонгованої форми фолат-кон’югованого фероцену в складi полiуретансечовин свiдчать про бiологiчну активнiсть синтезованих полiмерiв. Синтезированы новые полиуретанмочевины на основе полиоксипропиленгликоля и 2,4-,2,6- толуилендиизоцианата с использыванием диаминов (1,6-гексаметилендиамин или 4,4′-диаминодифенилметан) как удлинителей макроцепи с физически иммобилизованным фолат-конъюгированным ферроценом. Проведены ИК спектроскопические и физико-механические исследования полученных полимерных материалов. Исследования фармакокинетики пролонгированной формы фолат-конъюгированного ферроцена в составе полиуретанмочевин свидетельствуют о биологической активности синтезированных полимеров. New polyurethane ureas based on polyoxypropylene glycol and 2,4-,2,6-toluene diisocyanate, using diamines (1,6-hexamethylenediamine or 4,4′-diaminodiphenylmethane) as chain extenders and physically immobilized folate-ferrocene conjugate, are synthesized. IR-spectroscopic, physical, and mechanical investigations are carried out. Pharmacokinetic studies of the prolonged form of folateferrocene conjugate, contained in polyurethane ureas, testify to the bioactivity of the obtained polymeric materials.