Стійкість мікроміцетів, виділених із чорнозему звичайного і техноземів, до сумісної дії кадмію, нікелю, купруму, цинку і плюмбуму - Гришко, В.М.; Коріновська, О.М.; Крумова, Е.; Ангелова, М. (Доповіді НАН України, 2014)
Дослiджено стiйкiсть мiкромiцетiв до сумiсної дiї сполук кадмiю, цинку, нiкелю, купруму i плюмбуму. Найчутливiшими до мiнiмального вмiсту важких металiв (Cu²⁺
i Cd²⁺ — 2,25; Ni²⁺ — 3,0; Pb²⁺ — 15,0; Zn²⁺ — 17,5 мг/л) у середовищi Чапека є Absidia
butleri, Mortierella vinаcea, Cunninghamella echinulata, Curvularia tuberculata, Fusarium
solani, тодi як у Trichoderma longibrachiatum, Alternaria alternatа, Penicillium sp4 i Mucor
globоsus вiдмiчено слабкий рiст навiть при максимальнiй концентрацiї (Cu²⁺ i Cd²⁺ —
150; Ni²⁺ — 200; Pb²⁺ — 1000; Zn²⁺ — 1150 мг/л). Показано, що найактивнiше акумулюють кадмiй Botrytis cinerea i Mortierella jenkini, нiкель — B. cinerea, Aspergillus wentii,
M. jenkini i T. longibrachiatum, купрум — Aspergillus niger, Fusarium oxysporum i Penicillium
vinaceum, а цинк — M. jenkini. У бiльшостi мiкромiцетiв темпи акумуляцiї цинку
найменшi серед iнших металiв. Исследована резистентность микромицетов к совместному действию соединений кадмия,
цинка, меди, никеля и свинца. Самыми чувствительными к минимальному содержанию
тяжелых металлов (Cu²⁺ и Cd²⁺ — 2,25; Ni²⁺ — 3,0; Pb²⁺ — 15,0; Zn²⁺ — 17,5 мг/л) в среде
Чапека являются Absidia butleri, Mortierella vinаcea, Cunninghamella echinulata, Curvularia tuberculata
и Fusarium solani, тогда как у Trichoderma longibrachiatum, Alternaria alternatа,
Penicillium sp4 и Mucor globоsus отмечен умеренный рост даже при максимальной концентрации (Cu²⁺ и Cd²⁺ — 150; Ni²⁺ — 200; Pb²⁺ — 1000; Zn²⁺ — 1150 мг/л). Показано, что наиболее активно кадмий аккумулируют Botrytis cinerea i Mortierella jenkini,
никель — B. cinerea, Aspergillus wentii, M. jenkini i T. longibrachiatum, купрум — Aspergillus
niger, Fusarium oxysporum i Penicillium vinaceum, а цинк — M. jenkini. Для большинства микромицетов темпы аккумуляции цинка самые наименьшие среди изученных металлов. The resistance of micromycetes to the joint impact of cadmium, zinc, nickel, copper, and lead
compounds is studied. The most sensitive to the minimum content of heavy metals (Cu²⁺ and
Cd²⁺ — 2.25; Ni²⁺ — 3.0; Pb²⁺ — 15.0; Zn²⁺ — 17.5 mg/l) on the Capek medium were Absidia
butleri, Mortierella vnacea, Cunninghamella echinulata, Curvularia tuberculata, and Fusarium
solani. For Trichoderma longibrachiatum, Alternaria alternata, Penicillium sp4, and Mucor
globosus, a weak growth even at the maximum concentration (Cu²⁺ and Cd²⁺ — 150; Ni²⁺ — 200;
Pb²⁺ — 1000; Zn²⁺ — 1150 mg/l) was noticed. It is shown that Botrytis cinerea and Mortierella
jenkini most actively accumulated cadmium, B. cinerea, Aspergillus wentii, M. jenkini, T. longibrachiatum
— nickel, Aspergillus niger, Fusarium oxysporum, and Penicillium vinaceum — copper,
M. jenkini — zinc. The majority of micromycetes had the smallest rates of zinc accumulation in
comparison with other metals.