Взрыв ракеты-носителя в полете: экологические аспекты последствий и их оценка - Бондарь, М.А.; Дегтяренко, П.Г.; Кремена, А.П.; Свириденко, Н.Ф. (Техническая механика, 2014)
Рассмотрены экологические аспекты последствий взрыва ракеты-носителя в полете. Предложен методический подход к получению прогнозных оценок, связанных с определением характеристик капельного облака, образующегося при взрыве, количества попадающих в атмосферу паров токсичных компонентов ракетных топлив, зоны выпадения неиспарившихся компонентов ракетных топлив и их количества. Полученные оценки позволяют оперативно оценить экологические последствия взрыва с учетом конкретных метеоусловий и характеристик ландшафта вдоль трассы полета ракеты-носителя, а также разработать рациональный комплекс мероприятий по ликвидации или компенсации экологического ущерба. Розглянуто екологічні аспекти наслідків вибуху ракети-носія в польоті. Запропоновано методичний підхід до отримання прогнозних оцінок, пов'язаних з визначенням характеристик краплинної хмари, що утворюється під час вибуху, кількості парів токсичних компонентів ракетних палив, що потрапляють в атмосферу, зони випадання компонентів ракетних палив, що не випарилися, та їх кількості. Отримані оцінки дозволяють оперативно оцінити екологічні наслідки вибуху з урахуванням конкретних метеоумов і характеристик ландшафту вздовж траси польоту ракети-носія, а також розробити раціональний комплекс заходів щодо ліквідації або компенсації екологічного збитку. Environmental aspects of the aftereffects of a launch vehicle explosion during the flight are examined. A methodic approach to predictable evaluations involving the characteristics of the dropping cloud in an explosion, vapors of toxic propellant components, the zone of the fall-out of non-vaporing propellant components and their amounts is proposed. The evaluations made allow an operative evaluation of the environmental aftereffects of an explosion considering certain weather conditions and characteristics of landscape along the launch vehicle track as well as the development a rational complex of measures for mitigation of environmental damage