Прямий розрахунок константи димеризації молекул води у насиченій водній парі - Булавін, Л.А.; Махлайчук, П.В.; Храпатий, С.В. (Доповіді НАН України, 2014)
Константа димеризацiї молекул води у насиченiй воднiй парi визначається за допомогою прямого розрахунку внутрiшнiх статистичних сум мономерiв та димерiв. Проводиться порiвняння з експериментальними даними та результатами розрахункiв, що
базуються на зв’язку константи димеризацiї з другим вiрiальним коефiцiєнтом. Константа димеризации молекул воды в насыщенном водном паре определяется при помощи
прямого расчета внутренних статистических сумм мономеров и димеров. Производится
сравнение с экспериментальными данными и результатами расчетов, базирующихся на
связи константы димеризации со вторым вириальным коэффициентом. The dimerization constant for a dense water vapor is determined from the direct calculation of the
internal statistical sums of monomers and dimers. The obtained results are compared to the experimental
data and the results of calculations that are based on the relation between the dimerization
constant and the second virial coefficient.