Знахідка мікрокристалів самородного вольфраму в білокоровицьких протерозойських конгломератах Волині - Квасниця, В.М.; Павлюк, О.В.; Квасниця, І.В.; Висоцький, Б.Л.; Гурненко, І.В. (Доповіді НАН України, 2014)
Мiкрокристали самородного вольфраму виявлено на зернах самородного золота iз бiлокоровицьких протерозойських конгломератiв Волинi. Вони представленi дещо сплющеними досконалими октаедрами (?) розмiром вiд 2 до 10 мк. Вольфрамовi кристали є першою знахiдкою багатогранникiв цього мiнералу в Українi та, мабуть, другою в свiтi.
Вони тiсно асоцiюють з нано- й мiкрокристалами вторинного самородного золота, яке
наростає на зерна первинного самородного золота. Мiкрокристали вольфраму майже не
мiстять домiшок, лише iнодi до 0,16% за масою хрому. Вiрогiдно, як i вторинне золото, кристали вольфраму утворенi in situ при формуваннi бiлокоровицьких конгломератiв. Наведено порiвняння за основними ознаками цього надзвичайно рiдкiсного мiнералу,
знайденого в рiзних геологiчних середовищах. Микрокристаллы самородного вольфрама обнаружены на зернах самородного золота из белокоровичских протерозойских конгломератов Волыни. Они представлены несколько сплющенными совершенными октаэдрами (?) размером от 2 до 10 мк. Вольфрамовые кристаллы
являются первой находкой многогранников этого минерала в Украине и, возможно, второй
в мире. Они тесно ассоциируют с нано-, микрокристаллами вторичного самородного золота, которое нарастает на зерна первичного самородного золота. Микрокристаллы вольфрама почти не содержат примесей, лишь иногда до 0,16% по массе хрома. Вероятно, как
и вторичное золото, кристаллы вольфрама образованы in situ при формировании белокоровичских конгломератов. Приведено сравнение по основным признакам этого чрезвычайно
редкого минерала, найденного в различных геологических средах. Microcrystals of native tungsten on grains of native gold from Bilokorovychi proterozoic conglomerates
of the Volyn region have been established. They are somewhat flattened perfect octahedrons (?);
their sizes are from 2 to 10 microns. The tungsten crystals are the first discovery of polyhedrons
of this mineral in Ukraine and, perhaps, are the second discovery in the world. They are closely
associated with nano-microcrystals of secondary native gold, which grows on the original grains of
native gold. The tungsten microcrystals contain almost no impurities, sometimes only to 0.16 wt. %
of chromium. Probably, as a secondary gold, the tungsten microcrystals were formed in situ during
the formation of Bilokorovychi conglomerates. The comparison of the extremely rare mineral by the
basic features found in the various geological environments has been made.