Динаміка хлорофілу в процесі старіння сім’ядольних листків Linum usitatissimum, опроміненого рентгенівською радіацією - Берестяна, А.М.; Гродзинський, Д.М. (Доповіді НАН України, 2014)
Дослiджено динамiку хлорофiлу в процесi старiння сiм’ядольних листкiв Linum usitatissimum,
пiдданого дiї рiзних доз гострого рентгенiвського опромiнення. Встановлено залежнiсть деградацiї хлорофiлу a та хлорофiлу b вiд дози опромiнення i стадiї онтогенезу
сiм’ядольних листкiв. Розглянуто особливостi розпаду хлорофiлу як одного з параметрiв радiацiйно-iндукованого старiння. Исследовали динамику хлорофилла в процесе старения семядольных листьев Linum usitatissimum,
подвергнутого действию разных доз острого рентгеновского облучения. Установлена
зависимость деградации хлорофилла a и хлорофилла b от дозы облучения и стадии онтогенеза семядольных листьев. Рассмотрены особенности распада хлорофилла как одного из параметров радиационно-индуцированного старения. The dynamics of the chlorophyll pattern during aging cotyledons Linum usitatissimum irradiated
with different doses of acute X-ray irradiation is investigated. The dependence of the degradation
of chlorophyll a and chlorophyll b on doses and ontogenetic stages of cotyledon leaves is found.
The features of the decay of chlorophyll as one of the parameters of radiation-induced aging are
considered.