Інгібітор Ca²⁺-залежних протеїнкіназ, трифлюоперазин, підвищує ефективність агробактеріальної трансформації тютюну - Федорчук, В.В.; Танасієнко, І.В.; Блюм, Я.Б.; Ємець, А.І. (Доповіді НАН України, 2014)
Вперше дослiджено вплив рiзних концентрацiй iнгiбiтора Ca²⁺-кальмодулiнзалежної
протеїнкiнази, трифлюоперазину, на ефективнiсть агробактерiальної трансформацiї
листкових експлантiв Nicotiana tabacum. Встановлено, що використання трифлюоперазину в концентрацiях 10 й 25 мкмоль/л призводить до пiдвищення частоти трансформацiї до 98%, що на 25% вище порiвняно з контролем. Також нами було проведено
серiю експериментiв по пiдбору умов агробактерiальної трансформацiї штамом AGL1,
що мiстив плазмiду pGH217, та визначено найбiльш ефективну методику генетичної трансформацiї. Впервые исследовано влияние разных концентраций ингибитора Ca²⁺-кальмодулинзависимой протеинкиназы, трифлюоперазина, на эффективность агробактериальной трансформации листовых эксплантов Nicotiana tabacum. Установлено, что использование трифлюоперазина в концентрациях 10 и 25 мкмоль/л приводит к повышению частоты трансформации до 98%, что на 25% выше в сравнении с контролем. Также нами была проведена сериюя экспериментов по подбору условий агробактериальной трансформации штаммом
AGL1, который содержал плазмиду pGH217, и определена наиболее эффективная методику генетической трансформации. The influence of different concentrations of the inhibitor of Ca²⁺-calmodulin-dependent protein kinase,
trifluoperazine, on the efficacy of the agrobacterium-mediated transformation of Nicotiana
tabacum leaf explants is investigated. It is established that the addition of 10 and 25 μM trifluoperazine
into the medium for the co-cultivation with agrobacterium led to increasing the transformation
rate up to 98%, that higher by 25% as compared to control. We conducted a series of
experiments on the selection of conditions for the agrobacterium-mediated transformation by AGL1
strain that contained plasmid pGH217 and determined the most efficient methodology of genetic transformation.