Магнітна нанотерапія тварин із карциносаркомою Уокер-256 - Орел, В.Е.; Шевченко, А.Д.; Рихальський, О.Ю.; Романов, А.В.; Бурлака, А.П.; Лукін, С.М.; Венгер, Є.Ф.; Сидорик, Є.П.; Щепотін, І.Б. (Доповіді НАН України, 2014)
У дослiдах на тваринах виявлено залежнiсть протипухлинного ефекту магнiтної нанотерапiї вiд магнiтних параметрiв магнiточутливого нанокомплексу (МНК), до складу якого входили наночастинки Fe₃O₄ та протипухлинний препарат доксорубiцин, при сумiсному локальному опромiненнi постiйним магнiтним й електромагнiтним полями карциносаркоми Уокер-256. Протипухлинний ефект та виживанiсть тварин були найвищими при використаннi МНК з бiльшими магнiтним моментом насичення, площею петлi магнiтного гiстерезису та меншою коерцитивною силою. Температура всерединi пухлини не перевищувала 38 °C. Отриманi результати можуть бути використанi для
лiкування онкологiчних хворих. В экспериментах на животных обнаружена зависимость противоопухолевого эффекта
магнитной нанотерапии от магнитных параметров магниточувствительного нанокомплекса (МНК), в состав которого входили наночастички Fe₃O₄ и противоопухолевый препарат доксорубицин, при совместном локальном облучении постоянным магнитным и электромагнитным полями карциносаркомы Уокер-256. Противоопухолевый эффект и выживаемость животных были наибольшими при использовании МНК с большими магнитным моментом насыщения и площадью петли магнитного гистерезиса и меньшей коэрцитивной
силой. Температура внутри опухоли не превышала 38 °C. Полученные результаты могут
быть использованы для лечения онкологических больных. Our experiments have shown that the antitumor activity of magnetic nanotherapy depends on the
magnetic nanocomplex (MNC) parameters. MNC consisted of nanoparticles Fe₃O₄ and antitumor
drug doxorubicin. Tumor-transplanted animals were subjected to the irradiation by permanent
magnetic and electromagnetic fields. The highest antitumor activity and the survival rate of animals
were observed after the treatment by MNC with the larger magnetic moment of saturation, and the
large area square of the hysteresis loop and the lower coercivity. Intratumoral temperature does not
exceed 38 °C. The obtained results can be used to treat cancer patients.