Анализ убыточности судоходных компаний Украины, работающих на рынке речных грузоперевозок - Канивец, Е.П.; Пономарёва, А.С. (Економічний вісник Донбасу, 2014)
Статья посвящена выявлению факторов убы- точности компаний, работающих на рынке речных грузоперевозок в Украине. К основным факторам были отнесены: высокозатратность речных грузоперевозок, конкуренция со стороны „Укрзалізниці”, общая экономическая ситуация в стране и мировые тенденции развития речных грузоперевозок. На при- мере лидера рынка - ПАО „Укрречфлот” - подробно проанализирована издержкоёмкость речных грузоперевозок по статьям расходов. Приведены тенденции развития рынка в Украине и в мире, а также рассмотрены дальнейшие перспективы отрасли речных транспортировок. Стаття присвячена виявленню факторів збитковості компаній, що працюють на ринку річкових вантажоперевезень в Україні. Виділені та проаналізовані наступні фактори: висока витратомісткість річкових вантажоперевезень, конкуренція з боку „Укрзалізниці”, загальна економічна ситуація в країні та світові тенденції розвитку річкових вантажоперевезень. На прикладі лідера ринку – ПАТ „Укррічфлот” – детально проаналізована витратомісткість річкових вантажо-перевезень за статтями витрат. Наведені тенденції розвитку ринку в Україні та світі, а також розглянуті перспективи галузі річкових транспортувань. Article is devoted to identifying the causes of loss of companies, which operating in the river transportation industry of Ukraine. Identified and analyzed the following reasons: high cost of river transportation, low rates for rail transportation, the general economic situation in the country and world trends in river transportation. To confirm the high costs of river transportation, the expences of the market leader - PJSC “Ukrrechflot” - were analyzed in detail. The Ukrainian and world market trends and future development prospects of river transportation industry are shown in this article.