Партійна система України: етапи становлення та їх особливості - Войтків, В. (Інститут політичних і етнонаціональних досліджень ім. І.Ф. Кураса НАН України, 2007)
Соціальне середовище посткомуністичної України виявилося малопридатним для формування сучасної багатопартійної системи. Відтак партії не виконують свого основного завдання: не акумулюють суспільні інтереси та не сприяють їх організованому й цілеспрямованому просуванню у процесі прийняття політичних рішень. Ця проблема стала предметом розгляду в пропонованій статті.