Діаграми трендів атомних співвідношень як засіб хімічної класифікації метасоматитів - Синицин, В.О. (Доповіді НАН України, 2014)
Викладено методологiчний пiдхiд i вперше запропоновано дiаграмнi засоби класифiкацiї
метасоматичних порiд за хiмiчними характеристиками. Робота мiстить формулювання категорiй (об’єкт, предмет i критерiї) класифiкацiї метасоматитiв i показано їх вiдмiнностi вiд категорiй класифiкацiї гiрських порiд iншої природи (метаморфiчних,
магматичних тощо). Наведено методику побудови дiаграм та на конкретних прикладах
показано їх практичне застосування. Визначено вимоги до вхiдних даних та вказано на
обмеження у використаннi запропонованих класифiкацiйних дiаграм. Изложен методологический поход и впервые предложены диаграммные средства для классифицирования метасоматических пород по химическим характеристикам. Работа содержит формулировки категорий (объект, предмет и критерии) классификации метасоматитов и показано их отличие от категорий классификаций горных пород иного происхождения (метаморфических, магматических и др.). Приведена методика построения диаграмм и на конкретных примерах показано их практическое применение. Определены требования
к исходным данным и указано на ограничения при использовании предложенных классификационных диаграмм. A methodology is presented, and diagrams as a tool are first proposed to perform a classification of metasomatites based on chemical characteristics. The definitions of classification categories
(object, subject, and criteria) for metasomatic rocks are formulated and they are compared with such
categories for the rocks of another origin (metamorphic, igneous, etc.) to show the differences. The
technique of plotting is described, and some application examples of the diagrams are presented. The requirements to initial data are given, and the limitations of a usage for the proposed diagrams are pointed.