Піранонеофлавоноїди: синтез та структура - Москвіна, В.С.; Масіч, Д.Ю.; Хиля, В.П. (Доповіді НАН України, 2014)
Запропоновано зручний метод отримання пiранонеофлавоноїдiв шляхом добудови пiранового циклу до кумаринової системи. Використовуючи ряд кетонiв — ацетон, етилметилкетон, циклопентанон, циклогексанон, 2-метилциклогексанон, 4-метилциклогексанон та 4-трет-бутилциклогексанон — у конденсацiї Каббе, отримано пiранонеофлавони та спiропiранонеофлавони лiнiйної будови, аналоги природної сполуки — гравеолону. Вивчено будову отриманих сполук. Предложен удобный метод получения пиранонеофлавоноидов посредством достроения пиранового цикла к кумариновой системе. Используя ряд кетонов — ацетон, этилметилкетон, циклопентанон, циклогексанон, 2-метилциклогексанон, 4-метилциклогексанон и 4-трет-бутилциклогексанон — в конденсации Каббе, получены пиранонеофлавоны и спиропиранонеофлавоны линейного строения, аналоги природного соединения — гравеолона. Изучено строение полученных соединений. A convenient method for the synthesis of pyranoneoflavonoids by introducing a pyrane ring to the coumarin system has been proposed. A series of pyranoneoflavonoids and spiropyranoneoflavonoids of linear structure that are analogous to the naturally occurring graveolone has been obtained using ketones — acetone, ethylmethylketone, cyclopentanone, cyclohexanone, 2-methylcyclohexanone, 3-methylcyclohexanone, and 4-t-buthylcyclohexanone — in the Kabbe condensation. The structure of the obtained compounds has been studied.