Євроскепса як невід’ємна складова Європейської Унії - Андрійчук, О. (Інститут політичних і етнонаціональних досліджень ім. І.Ф. Кураса НАН України, 2005)
Процес зближення України з Європейською Унією, хоч би в якому сенсі „інституційному, економічному, соціальному чи політичному” є позасумнівним. Корисно, отже, було б запізнатися з ідеологічними механізмами функціонування цієї мультикультурної спільноти. Двома визначальними унійними дискурсами є єврооптимізм та євроскепса. У цій статті ми поглянемо на другий.