Уран-свинцева геохронологія за монацитом гранітів Долинського масиву Інгульського мегаблоку Українського щита - Степанюк, Л.М.; Курило, С.І.; Довбуш, Т.І. (Вісник НАН України, 2015)
Уран-свинцевим ізотопним методом датовано монацити із гранітів Долинського масиву. Вік монациту, а отже, і гранітів становить 2021,9±1,5 млн років. За геохімічними особливостями монациту (вміст урану та
відношення ²⁰⁶Pb/²⁰⁸Pb) зроблено припущення, що протолітом для гранітів
були породи гранулітової асоціації, найімовірніше суперкрустальні утворення інгуло-інгулецької серії. Уран-свинцовым изотопным методом датированы монациты из гранитов Долинского массива. Возраст монацита,
а следовательно, и гранитов составляет 2021,9±1,5 млн лет. Исходя из геохимических особенностей монацита
(содержание урана и соотношение ²⁰⁶Pb/²⁰⁸Pb), сделано предположение, что протолитом для гранитов были породы гранулитовой ассоциации, вероятнее всего супракрустальные образования ингуло-ингулецкой серии. The monazite from the granite of Dolynsky massif has been dated by uranium-lead isotopic method. Age of monazite, and
therefore the granite, is 2021.9±1.5 million years. By geochemical features of monazite (uranium content and ratio
²⁰⁶Pb/²⁰⁸Pb) was assumed that the protolith for granite were the rocks of granulites associations, most likely supracrustal
formation of Ingul-Ingulets series.