Прикордонники на Дніпровському Лівобережжі - Каленська, А. (Сiверянський лiтопис, 2015)
У статті розглянуто та проведено аналіз окремих аспектів охорони південно-східних кордонів прикордонниками українських військово-державних утворень XІV
– ХVІІІ ст. та участь українського козацтва в прикордонних структурах створюваних державами-колонізаторами. На основі архівних джерел та історіографії автор ставить за мету дослідити особливості становлення та охорони земель Лівобережжя у XІV – ХVІІІ столітті. В статье рассмотрены и проведен анализ отдельных аспектов охраны юго-восточных границ пограничниками украинских военно-государственных образований
XІV – XVІІІ веков и участие украинского казачества в приграничных структурах,
создаваемых государствами-колонизаторами. На основе архивных источников и историографии автор ставит целью исследовать особенности становления и охраны земель Левобережья в XІV – XVІІІ веке. The article reviewed and analyzed certain aspects of the protection of the south-eastern
borders of the ukrainian border military-state entities XIV – XVIII centuries and part of the
ukrainian cossacks in the border structures created states colonizers. On the basis of archival
sources and historiography of the author aims to explore the features of formation and
preservation of lands of the Left Bank in the XIV – XVIII century.